Urgente stomatologice

Program urgente: Luni-Duminica, nonstop. Telefon: 0745 263 548

De cate ori nu ne-am pus intrebarea: "Oare e cazul sa consider durerile de dinti ca fiind urgente stomatologice? " . De multe ori, intrebarea se naste datorita unei probabile reticente pe care o simtiti atunci cand va ganditi la o vizita la cabinetul dentar. Insa, unul dintre semnele care pot indica prezenta unor urgente stomatologice, este chiar acea durere neplacuta de dinti.  

Urgente stomatologice - grijă si intelegere fată de problemele dentare

Medicul dentist trebuie să fie prima persoană la care sa apelati dacă va confruntati cu probleme dentare si urgente stomatologice, iar la cabinetul stomatologic GiaDent din Timisoara, veti gasi profesionisti foarte bine pregatiti pentru a raspunde la procedurile de urgență. Asigurați-vă că aveti  informațiile noastre de contact in cazul in care va fi nevoie sa apelați la noi pentru cele mai diverse urgente stomatologice.

Fie ca sunteti acasă sau călătoriți, iată cateva sfaturi care vă pot ajuta să gestionați o urgență dentară până când puteți ajunge la medicul dentist. Este important să rețineți că, în cazul unor urgente stomatologice, vizita la un dentist în decurs de 30 de minute sau mai puțin de la constatarea urgentei, poate însemna diferența dintre salvarea sau pierderea unui dinte sau a mai multora.

Trauma dentara

In cazul in care ati suferit o traumă dentară si v-a cazut dintele,  ridicați dintele de partea de sus sau de vârful (coroana) dintelui. Incercati sa nu atingeți rădăcina (rădăcinile) dintelui.
Clătiți dintele foarte ușor cu apa pentru a vă asigura că este curat. Nu curățați dintele și nu îndepărtați nici un țesut care ar putea fi  atașat la acesta. Asigurați-vă că puneti un prosop în chiuvetă, astfel încât dintele să nu fie pierdut definitiv prin instalatia de scurgere.

Dacă puteți, incercati  sa puneti ușor dintele inapoi, la locul său. Țineți-l fix în timp ce încercați să mușcați. Dacă nu puteți pune dintele înapoi la locul său, puneți dintele într-un recipient mic sau într-o ceașcă cu lapte.  Apoi sunati imediat la medicul dentist, avand in vedere ca este foarte important sa ajungeti cat mai repede la stomatolog cu dintele dvs.  pentru a avea sanse reale de salvare ale dintelui lovit. Cu cât așteptați mai mult inainte să repoziționați dintele la locul său, cu atât veți avea mai puține șanse ca dintele dvs. sa rămână viu.

Un dinte care se miscă sau nu mai este aliniat corect  

Dacă aveți un dinte care se miscă  sau este situat în afara liniei dentare, trebuie să vă adresați  de urgență medicului dentist. Între timp, puteți încerca să puneți dintele înapoi în poziția sa inițială, folosind degetul si impingând  cu o presiune foarte ușoară. Nu încercați in niciun caz să il forțați. Puteți mușca usor în jos pentru a evita mișcarea dintelui. Este important sa nu pierdeti dintele, deoarece, atunci cand va prezentati la stomatolog cu propriul dvs. dinte, aveti sanse mai mari de a beneficia de un tratament stomatologic eficient, care sa stabilizeze dintii afectati.

Dinti ciobiți, crapați sau fracturați

În cazul în care un dinte este ciobit și totusi nu doare, de obicei, aceasta nu inseamna ca va confruntati cu o urgență dentară. Astfel, ati putea alege sa așteptati câteva zile pentru a va programa la medicul dentist. Cu toate acestea, este important să fiți atenți în timp ce mestecați, pentru a nu ciobi dintele si mai mult. Cand veti ajunge la cabinetul stomatologic, medicul dentist poate, pur și simplu, să netezească ciobitura sau să adauge un material de umplutură compozit pentru a repara dintele.

Dintii crăpati sau fracturati  reprezintă insă o problemă gravă care se incadreaza in categoria urgente stomatologice. Dinții cu fracturi sau care prezinta crăpaturi sugerează de obicei că au avut loc deteriorări atât in interiorul dinților, cât și la exterior. Fracturile severe pot fi atât de extreme si traumatizante pentru dinte,  încât dintele nu mai poate fi salvat. Dacă aveți un dinte fracturat, contactați imediat dentistul pentru o întâlnire de urgență și urmați acești pași:

  • curățați gura prin clătire usoară cu apă caldă
  • in cazul în care fractura este cauzată de traume facială, aplicați o compresă rece în zona pentru a reduce orice umflătură
  • nu aplicați niciodată un analgezic pe gingie deoarece poate arde țesutul gingival
  • va fi necesara efectuarea unei radiografii pentru ca medicul dentist să poată diagnostica corect starea dintelui. Dacă țesutul moale din interiorul dintelui (pulpa dentară) este deteriorat, dintele poate avea nevoie de un tratament de canal ori rădăcină. Dacă pulpa nu este deteriorată, dintele poate avea nevoie doar de o coroană.

În cazul în care dintele nu poate fi salvat, medicul dentist vă va informa despre diferite alternative pentru înlocuirea dinților lipsă, cum ar fi implanturile dentare ori puntile dentare.