Parodontologie

Parodontoza este o boală perfidă care nu produce deloc durere și, prin urmare, poate rămâne neobservată pentru o lungă perioadă de timp. Parodontoza reprezintă una din cauzele principale ale pierderii dintilor in intreaga lume! Iar impreună cu dintele, dispare si osul din jurul rădăcinilor. Acest lucru face ca acțiunea corectivă să fie foarte dificilă, deoarece osul este baza pentru implanturi și proteze detașabile.

Inflamația produce descompunerea țesuturilor, putand cauza răni în interiorul gurii. Drept consecinta, bacteriile se acumulează pe suprafața dintelui și afectează oasele și ligamentele care formează dinții. In cadrul acestui proces, rezultă elemente descompuse care sunt eliminate în gură prin buzunarul gingival și sunt înghițite împreună cu saliva. Astfel, bacteriile și toxinele intră în mod continuu în organism.

Parodontoza este diametral opusă unei dureri de dinți. Când un dinte este inflamat, bacteriile cauzează aceleași elemente de descompunere, dar acestea nu se pot elimina prin peretele dintelui, ceea ce creează presiune în interiorul dintelui, si de aici, apare "durerea de dinți". Acest simptom înseamnă că infecția trebuie eliminată la prima ocazie.

Este foarte dificil ca cineva să se obișnuiască cu ideea că o boală dentară nu face rău. Boala parodontozei insă, poate progresa chiar și fără simptomele clasice ale inflamației, ceea ce provoacă chiar mai multă confuzie.

Boala parodontală in lume

In lume, patru din cinci persoane au parodontoză și nici nu-și dau seama ! Aceasta se întâmplă deoarece boala, în stadiul ei incipient, este nedureroasă. Parodontoza nu este numai prima cauză a pierderii dinților din lume, dar oamenii de știință au constatat, de asemenea, că parodontoza este strâns legată de astfel de probleme de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, pneumonia bacteriană și chiar diabetul. Femeile care sunt însărcinate prezintă, de asemenea, un risc crescut de apariție a parodontozei. In mod asemănător, si fumatul creste riscul de parodontoză.