Odontoterapie

Odontoterapia este ramura stomatologiei care se ocupa de tratamentul cariei dentare. Caria dentara reprezinta una dintre cele mai raspandite boli dentare; aceasta se manifesta printr-un proces distructiv al dintelui, incepand de la smalt spre pulpa dintelui.

Aparitia cariei este cauzata de o serie de factori printre care amintim flora microbiana si alimentatia, care pot contribui la declansarea procesului carios.

Un consult stomatologic poate releva procesele carioase, indicate fiind si o radiografie care sa arate eventualele carii incipiente sau mai putin vizibile (care se pot dezvolta sub lucrari dentare mai vechi). O carie dentara netratata poate duce la aparitia complicatiilor cum ar fi necroza pulpara, abcesul dentar, etc sau poate declansa focare infectioase in alte parti ale organismului.

Pentru a preveni astfel de problema, se recomanda vizite regulate, o data la 6 luni, la medicul stomatolog.

Tratamentul cariei dentare

Cariile pot fi in stadiu incipient, in stadiu avansat sau pot fi secundare.  Cariile incipiente apar sub forma unor pete albicioase pe suprafata dintilor, care indica o zona de demineralizare a smaltului. In conditii favorabile aceste leziuni ale dintelui pot fi oprite din evolutie, iar smaltul de la suprafata poate suferi un proces de remineralizare pentru a reveni la starea normala.

Daca s-a format deja o cavitate, care se extinde si in dentina (nu numai in smalt), procesul de remineralizare nu mai este posibil si este vorba de o carie in stadiu avansat. In asemenea situatii este nevoie de curatarea minutioasa a zonei afectate si aplicarea unei obturatii (sau "plombe") prin umplerea cavitatilor rezultate cu material special de umplere (compozit).

Cariile secundare se formeaza la marginea sau dedesubtul obturatiilor existente sau a lucrarilor dentare (coroane, proteze etc). Tratamentul clasic in aceste situatii este indepartarea in totalitate a plombelor sau lucrarilor dentare si inlaturarea tuturor tesuturilor cariate sau infectate de sub acestea. La final, se va realiza o noua obturatie sau o noua coroana dentara pentru refacerea dintilor.