Endodontie

Pentru a înțelege tratamentul endodontic, trebuie să stiti că in interiorul dintelui, sub smalț și un strat dur numit dentin, este un țesut moale numit pulpă. Pulpa conține vasele de sânge, nervii și țesutul conjunctiv și creează, în timpul dezvoltării dintelui, țesuturile dure din jurul dintelui.

Pulpa se extinde de la coroana dintelui la vârful rădăcinilor, unde se conectează la țesuturile din jurul rădăcinii. Pulpa este importantă în timpul creșterii și dezvoltării unui dinte. Cu toate acestea, odată ce un dinte este complet matur, el poate supraviețui fără pulpă, deoarece dintele continuă să fie hrănit de țesuturile care il înconjoară.

Tratamentul endodontic este necesar atunci când pulpa devine inflamată sau infectată. Inflamația sau infecția pot avea multiple cauze: dezintegrarea profundă, procedurile dentare repetate pe dinte sau o fisură  în dinte. În plus, o vătămare a unui dinte poate provoca leziuni ale pulpei, chiar dacă dintele nu are crăpături vizibile. Majoritatea dinților tratați endodontic rezistă atâta timp câți alti dinți naturali.

Urgențele stomatologice si endodonția

Stiați că aproximativ 70% dintre urgențele dentare sunt cauzate de probleme endodontice ? Si aceasta se intâmpla deoarece cele mai frecvente si acute dureri de dinți sunt legate de afectarea pulpei dentare. 

O carie netratată duce la afectarea nervului dintelui, cauzând dureri care de multe ori nu cedează cu analgezice uzuale. O dată ajunsi in acest moment, este bine să stiți că pulpa dintelui (nervul) este afectat in mod ireversibil. Sub anestezie locală se procedează pentru extirparea (extragerea nervului). Odată cu îndepărtarea ţesutului afectat, dispare şi durerea. În funcție de situație, canalul se poate obtura definitiv în aceeași sedintă, sau se temporizează prin aplicarea de antibiotic sau de hidroxid de calciu, ori alte substanțe dezinfectante în interiorul canalelor.