Dentitia la copii

De la primii dinți care apar în primul an de viață, până la dinții „de lapte” și apoi, dinții permanenți, se intâmplă o mulțime de lucruri în cavitatea bucală pe parcursul unei vieți.

Dinții cresc și cad în momente diferite pentru fiecare copil, dar primii dinți încep să rupă gingiile la aproximativ 6 luni.

În mod obișnuit, primii doi dinți care apar sunt cei doi incisivi centrali inferiori (cei doi dinți din față). Apoi, apar cei patru dinți superiori din față. După aceea, alți dinți încep să completeze locurile goale și erup, de obicei, în perechi - câte o pereche pe fiecare parte a maxilarului superior sau inferior - până când toți cei 20 de dinți (10 pe maxilarul superior și 10 pe maxilarul inferior) iși fac apariția în momentul în care copilul ajunge la vârsta de 2 ½ până la 3 ani. Setul complet de dinți primari sau dinți „de lapte” va incepe sa fie inlocuit de dinții până la 6 până la 7 ani.

Dezvoltarea dintilor primari (de lapte)

Dinti superiori

Când erup dintii

Când cad dintii

Incisiv central

de la 8 la 12 luni

de la 6 la 7 ani

Incisiv lateral

de la 9 la 13 luni

de la 7 la 8 ani

Canin

de la 16 la 22 luni

de la 10 la 12 ani

Primul molar

de la 13 la 19 luni

de la 9 la 11 ani

Al doilea molar

de la 25 la 33 luni

de la 10 la 12 ani

Dinti inferiori

 

 

Al doilea molar

de la 23 la 31 luni

de la 10 la 12 ani

Primul molar

de la 14 la 18 luni

de la 9 la 11 ani

Canin

de la 17 la 23 luni

de la 9 la 12 ani

Incisiv lateral

de la 10 la 16 luni

de la 7 la 8 ani

Incisiv central

de la 6 la 10 luni

de la 6 la 7 ani

Alte aspecte legate de erupția dintilor:
** Ca o regulă generală, in copilarie, la fiecare 6 luni de viață, vor erupe aproximativ 4 dinți;
** În general, in cazul fetelor, dintii erup mai repede decat in cazul băieților;
** De obicei, dinții inferiori, erup înaintea dinților de sus;
** Dinții erup, în general, în perechi - unul în dreapta și unul în stânga;
** Dinții primari (de lapte) sunt mai mici și au o culoare mai albă decât dinții permanenți care vor urma;
** Până la vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, toți dinții primari ar fi trebuit să erupă;

La scurt timp după vârsta de 4 ani, oasele maxilare și faciale ale copilului încep să crească, creând spații între dinții primari. Acesta este un proces de creștere perfect natural care asigură spațiul necesar pentru dinții permanenți, care sunt mai mari. Între vârsta de 6 și 12 ani, in cavitatea bucală se afla atât dinți primari, cât și dinți permanenți.

De ce este important să îngrijim dinții încă din copilarie?

Deși este adevărat că dinții de lapte sunt prezenti în gură doar timp de câțiva ani, ei joacă un rol vital. Ei crează spațiul necesar pentru dintii permanenți si dau aspectul normal al chipului fiecăruia.
Ei ajută la dezvoltarea unei vorbiri clare si ajută la realizarea unei alimentații bune (dinții lipsă sau căzuți fac dificilă masticația, provocând copiii să respingă alimentele).
Dinții de lapte creaza premisele unui inceput sănătos pentru cresterea dinților permanenti (dezintegrarea ori infectia dintilor de bebelusi pot provoca leziuni ale dintilor permanenti care se dezvolta sub ei).

Prima vizita la dentist

Cu cât copilul vizitează medicul dentist mai devreme, cu atât mai repede se obișnuieste cu aceasta experiența și este pregătit si invata importanta unor vizite periodice la medicul stomatolog, care sa creeze toate sansele de a avea o bună stare de sănătate orală toata viata.